Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Euroopan Kulttuurisäätiö - Kulttuuriyhteistyön edistäjä

Sveitsiläinen filosofi Denise de Rougemont ja joukko samanhenkisiä eurooppalaisia perusti vuonna 1954 Genevessä Euroopan Kulttuurisäätiön. Johtavana ajatuksena oli: "Ellemme voi yhtyä poliittisesti ja taloudellisesti, yhtykäämme edes kulttuurisesti" . Pyrkimyksenä oli edistää eurooppalaista kulttuuriyhteistyötä sekä sisällyttää inhimillinen ja kulttuurinen ulottuvuus jälleenrakentamiseen. Vuonna 1960 säätiö siirtyi Amsterdamiin.

Ensimmäisiä toimenpiteitä oli sarja Euroopan kulttuuriyhteistyötä ja tulevaa kehitystä käsitteleviä kokouksia sekä apurahaohjelman laatiminen. Päämääränä oli monikansallisen yhteistyön tukeminen Euroopassa. Tämä on edelleen säätiön toiminnan kantava ajatus. Säätiöllä on myös eurooppalaisten instituutioiden verkosto, joka toimii yhteiskunta-, ympäristö- ja mediatutkimuksen aloilla eri Euroopan maissa. Euroopan Kulttuurisäätiö toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan neuvoston ja Euroopan komission kanssa. Mm. Erasmus-, Tempus- ja Eurydice-ohjelmat ovat saaneet alkunsa säätiön Euroopan unionilta saamina toimeksiantoina. 1960-luvun lopulla alettiin perustaa kansallisia komiteoita yhteyksien laajentamiseksi ympäri Eurooppaa.

Säätiön puheenjohtajina ovat toimineet Alankomaiden Prinssi Bernhard sekä professori ja entinen oikeusministeri Ynso Scholten. Nykyinen puheenjohtaja on H.K.K. Alankomaiden Prinsessa Laurentien. Säätiön neuvoa-antavassa elimessä Advisory Councilissa on mukana Suomen Osaston entinen puheenjohtaja, professori Laura Kolbe.

Tänä päivänä Euroopan Kulttuurisäätiön tavoitteena on edelleen rajoja ylittävä kulttuuriyhteistyö Euroopassa ja sen lähialueilla. Säätiön toiminnan kantavana ajatuksena on "The experience of diversity - the power of culture". Säätiö avustaa erilaisia kulttuuriprojekteja, minkä lisäksi säätiöllä on omat ohjelmansa taiteen, median ja liikkuvuuden saroilla. Tavoitteena on löytää uusia, innovatiivisia tapoja tehdä kulttuurista yhteistyötä. Verkossa toimiva LabforCulture -kulttuuriportaali on hyvä esimerkki Säätiön aloittamasta hankkeesta, joka mahdollistaa kulttuuritoimijoiden verkottumisen, kokemuksien vaihdon ja tiedonhankinnan. Euroopan Kulttuurisäätiö toimii eurooppalaisen kulttuuripolitiikan puolestapuhujana Euroopan Unionissa ja lähialueilla sekä tukee kulttuuriorganisaatioita niiden pyrkimyksissä alueilla, joissa kulttuuripolitiikan käytänteet ovat vielä kehittymässä. Säätiön vuosien 2006-2008 toiminnan fokuksena on tutkia taiteen ja kulttuurin avulla ihmisten moninaisuuden kokemuksia sekä kampanjoida positiivisia kokemuksia luovien olosuhteiden mahdollistamiseksi.